Ghid de creditare: Cum alegi cel mai bun credit ipotecar pentru tine

31 octombrie 2021 | autor:

Oamenii sunt diferiți, la fel sunt planurile de viitor și nevoile lor. Drept urmare, creditele nu sunt la fel pentru toată lumea. Poate condițiile de creditare sunt similare, poate primești o ofertă standard la ghișeul băncii X, dar cum îți va afecta împrumutul viața ține doar de felul cum îl planifici, alegi și integrezi în bugetul tău sau al familiei. 

Găsirea proprietății potrivite este doar jumătate din bătălie. Cealaltă jumătate este alegerea celui mai bun tip de credit ipotecar. Noroc că există experții KIWI care te pot susține pas cu pas. Urmează-ne într-un scurt ghid de creditare. 

Alegerea locuinței în funcție de venituri

O capcană des întâlnită este să pornești de la întrebarea: „Care este creditul maxim pe care îl pot primi?”. Total greșit, spun experții. Este indicat să te întrebi cât îți permiți să plătești. 

Este important să iei în calcul veniturile actuale stabile. Ulterior, dacă veniturile tale vor crește ai mereu opțiunea unei rambursări anticipate. De asemenea, ar trebui să-ți lași o rezervă de 10-20% din venituri pentru cheltuieli neprevăzute.

Vezi categoria noastră 👉 GHID DE CREDITARE

Calcularea ratelor

Un simulator de credit online de ajută să faci un calcul rapid. Pornești de la suma de care ai nevoie și îți faci o idee despre rata pe care o vei plăti lunar, perioada de rambursare și dobânda pe care o vei plăti băncii pentru împrumutul acordat.  

Simulatorul de credite îți permite să faci mai multe scenarii în funcție de proprietățile pe care le urmărești. Poate găsești un apartament mai accesibil, dar care nu bifează toate criteriile tale. Atâta timp te califici pentru acordarea unui credit mai mare, poți evita anumite compromisuri în alegerea locuinței, care pe termen lung ar putea crea neplăceri. La urma urmei, cumperi o casă o dată, poate de două ori în viață și este important să te bucuri de alegerea făcută. 

Pentru calcule exacte și soluții personalizate nevoilor tale, poți solicita ajutorul unui broker de credite ipotecare de la KIWI Finance. Acesta îți va răspunde în maximum 24 de ore de la completarea formularului de contact și te va ajuta să găsești creditul potrivit cerințelor și nevoilor tale. 

Dobândă fixă sau variabilă

Rambursarea creditului ipotecar se întinde pe zeci de ani, așa că deciziile luate la început te vor vor afecta financiar lună de lună, an după an. 

Valoarea ratelor lunare ale unui credit ipotecar sunt influențate direct de  nivelul dobânzii, tipul dobânzii:tipul de rambursare si perioada creditului. Hai să vedem particularitățile fiecărei variante.

Dobânda fixă

Dobândă fixă este cea stabilită la acordarea creditului și rămâne neschimbată pe o perioadă limitată de timp, care poate varia de la bancă la alta. Ulterior, devine variabilă în funcție de diferiți indici bancari.

Principalul avantaj al unui credit ipotecar cu rată fixă a dobânzii este stabilitatea și predictibilitatea plăților. Un potențial dezavantaj îl reprezintă scenariul în care dobânzile de referință scad și nu poți beneficia de această diminuare. 

Calcularea ratelor

Dobânda variabilă

Dobânda variabilă este cea care se modifică periodic în funcțiie de fluctuațiile unor indici de referință, precum ROBOR, IRCC, EURIBOR. 

Creditul ipotecar cu dobândă variabilă are un avantaj major: dacă dobânzile de referință scad, finanțarea se va ieftini și vei plăti mai puțin. Pe de altă parte, dacă dobânzile de referință cresc, va trebui să plătești o rată mai mare. 

Dacă preferi stabilitatea, poți opta pentru un credit ipotecar cu dobândă fixă. Un credit cu dobândă variabilă este recomandat dacă bugetul lunar poate susține o eventuală creștere a ratei bancare. 

Găsești AICI 👉 CALCULATORUL DE RATE KIWI FINANCE

Creditul ipotecar în lei

Moneda creditului este un alt aspect important de care să ții cont în alegerea creditului. Cea mai populară variantă de finanțare din România este creditul ipotecar în lei.

Sfatul experților financiari este să te împrumuți în moneda în care încasezi salariul. 

În cazul creditelor ipotecar în lei, băncile solicită un avans de până la 15%. Mai mult, nu vei avea riscul fluctuațiilor valutare, deci nu va trebui să îți faci griji referitor la evoluția cursului de schimb.

Totodată, ai la dispoziție mai multe oferte de credite în lei decât cele în altă valută, din care poți opta pentru varianta potrivită nevoilor tale.  

Creditele ipotecare depind de dobânzile fluctuante, care pot crește sau scădea. Dacă alegi un credit cu dobândă variabilă, IRCC și ROBOR vor afecta în mod direct rata lunară, deci ar trebui să îți lași o sumă lunară pentru a acoperi o eventuală creștere. 

Costuri adiționale

Unele bănci percep un comision de analiză. De asemenea, este necesară asigurarea locuinței în cazul creditului ipotecar, iar unele bănci solicită și o asigurare de viață.  

În caz de neplată, sunt percepute dobânzi penalizatoare. 

Pe lângă acestea, vei mai plăti costurile aferente evaluării locuinței ipotecate, precum și taxele notariale. 

Ce nu vei plăti precis este comisionul brokerului de credite KIWI. Expertul îți oferă consultanță gratuită, te ajută cu întocmirea și susținerea la bancă a dosarului de creditare și oferă o opinie juridică privind actele de proprietate.

Citește și: 👉 Ce drepturi ai atunci cand iei un credit

Cum te poate ajuta un broker să alegi creditul potrivit

Brokerul este un specialist ce se confruntă cu procesul de creditare în fiecare zi. Solicitând ajutorul unui broker de credite vei beneficia de:

  • Ajutor în alegerea creditului potrivit: îți prezintă și explică mai multe oferte bancare și te ajută la găsirea creditului ipotecar avantajos pentru cerințele și nevoile tale.
  • Întocmirea dosarului de creditare: tu faci un singur drum la bancă, el se ocupă de restul. Poți economisi timp, de ce nu ai profita de asta?
  • Consiliere juridică: se ocupă de verificarea și colectarea tuturor documentelor.  
  • Suport complet gratuit: brokerul este comisionat de bancă doar după ce obiectivul tău este atins și primești creditul ipotecar dorit. 

AICI poți intra în legătură cu un 👉 BROKER CREDITE

Alegerea unui credit ipotecar avantajos depinde de mai mulți factori, printre care venitul familiei, rata lunară, tipul de dobândă, costurile adiționale și moneda în care iei împrumutul. Particularitățile legate de toate aceste aspecte le poți afla consultând un broker de credite. Acesta te va ajuta să faci o alegere informată, adaptată nevoilor tale. 

Sursa foto: Shutterstock

Calculator de rate KIWI Finance

Intră pe calculatorul de rate pe care ți l-am pregătit și vezi cam ce rată ai putea avea la creditul pe care ți-l dorești.

Calculează acum

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *