Creditul ipotecar este o noțiune în jurul căreia circulă extrem de multe mituri, provenite din utilizarea unor surse de informare incorecte și din frica de necunoscut. Vorbim despre noțiuni financiare, deci nu este fizică cuantică. Nimic ce un expert un creditare nu poate explica într-un limbaj simplu și familar.
Procesul de achiziție poate părea unul complicat la prima strigare. Așadar, iată câteva dintre miturile care circulă în jurul noțiunii de credite ipotecare și adevărul din spatele acestora.
- Credite ipotecare – avans stabilit în funcție de valoarea creditului?
- Dobânda poate fi modificată ulterior semnării creditului?
- Brokerul de credite costă bani?
- Întocmirea dosarului – un drum fără sfârșit?
- Ce este creditul ipotecar și cum îl obții simplu și rapid?
Credite ipotecare – avans stabilit în funcție de valoarea creditului?
Este important de menționat că avansul pentru creditul ipotecar nu depinde în mod direct nici de suma creditului, nici de valoarea proprietatii. Acesta este stabilit în funcție de politica creditorului, poate varia de la o bancă alta și depinde de numeroși factori.
Totodată, cu cât avansul creditului ipotecar este mai mare, cu atât creditul va fi mai avantajos, căci un avans mare duce automat la scăderea sumei totale de rambursat, dar și la reducerea duratei de derulare a creditului.
Cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști cu privire la avansul minim pentru creditele ipotecare sunt:
- avans minim credit ipotecar – 15% din valoarea locuinței pentru creditul acordat în lei;
- avans credit imobiliar în valută: 25% pentru creditul în euro și 40% pentru alte valute.
Dobânda poate fi modificată ulterior semnării creditului?
Este ilegal ca banca să modifice dobânda ulterior semnării unui credit. Tipul dobânzii va fi stabilit în momentul contractării, clientul având posibilitatea de a alege între dobânda fixă și cea variabilă.
Dobânda fixă va rămâne constantă pe întreaga durată a creditului sau pe o anumită perioadă de timp, în funcție de opțiunea clientului și în funcție de politica băncii. Astfel, există oferte de dobânzi fixe pentru 5 ani, 7 ani, 8 ani sau 10 ani. Avantajul major al acestui tip de dobândă este predictibilitatea.
Dobânda variabilă este caracterizată de lipsa unei predictibilități, căci aceasta se calculează în baza indicilor de referință – IRCC/ROBOR/EUROBOR – la care se adaugă marja fixă a băncilor. La fel ca și în cazul dobânzilor fixe, beneficiul pe care îl aduce cu sine o astfel de dobândă este comisionul zero pentru plățile anticipate, fie ele parțiale sau totale.
Un broker de credite KIWI Finance poate face lumină în procesul de creditare, ajutându-te să alegi soluția optimă cu privire la dobânda selectată. Din mulțimea de ofere bancare, brokerul KIWI îl o va pune în lumină pe care mai avantajoasă clientului pe termen lung.
Brokerul de credite costă bani?
Nu. Dar te poate ajuta să economisești resurse. El va simplifica procesul de achiziție a unei locuințe, ajutându-te să economisești timp și bani, două dintre cele mai importante resurse, atunci când vine vorba despre cumpărarea unei locuințe.
Un exemplu în acest sens este parteneriatul KIWI Finance & Storia, construit exact în acest scop, aducând la un loc căutarea unei case și finanțarea. În timp ce cauți și vizionezi proprietăți care corespund criteriilor tale, obții, în paralel, informații despre rata unui credit ipotecar și începi demersul de pre-aprobare financiară la băncile care au cele mai bune oferte. Brokerul KIWI face lista scurtă a băncilor, îți explică particularitățile fiecărei oferte și implicațiile pe termen lung, te ajută să alegi creditul ipotecar și se ocupă de tot dosarul de creditare, până la semnare.
Brokerul de credite KIWI Finance devine un partener, fiind alături de tine pe tot parcursul procesului de creditare, dar și ulterior, dacă apar alte nevoi de finanțare. Un broker KIWI va analiza nevoile tale, ajutându-te să acționezi corect, oferindu-ți alternative și gestionând toate demersurile birocratice.
Întocmirea dosarului – un drum fără sfârșit?
Întocmirea dosarului poate fi, într-adevăr, un proces destul de anevoios, dar se lasă cu final fericit când ai suportul potrivit. Vizitele la bancă și la notar sau întâlnirile cu evaluatoriisunt consumatoare de timp, îngreunând și lungind procesul de creditare. Aici intervine importanța unui broker de credite KIWI, un avocat în relația cu ceilalți actori implicați, care se asigură că te duce cât mai rapid la finish.
Acesta se ocupă de întocmirea dosarului, îți oferă suport la strângerea, completarea și depunerea actelor, informându-te despre stadiul în care se află dosarul de credit și care este parcursul acestuia. Pentru un credit cu ipotecă, specialiștii KIWI asigură consultanță juridică gratuită, gestionând relația dintre client și bancă, notar sau evaluator.
Ce poate fi mai simplu decât să mergi la bancă, să semnezi și, în final, să ridici banii?
După ce am enumerat câteva dintre miturile care circulă în piață legate de creditul ipotecar, ar trebui să aruncăm o privire asupra a ceea ce înseamnă acest credit ipotecar și care sunt condițiile pentru a-l obține.
Ce este creditul ipotecar și cum îl obții simplu și rapid?
Creditul ipotecar constă într-un împrumut pentru cumpărarea, construcția sau renovarea unei locuințe, garantându-se cu ipoteca pe imobilul pentru care s-a acordat creditul. Astfel, suma primită este garantată la bancă cu locuința în cauză.
Credit ipotecar dobândă fixă sau variabilă
Dobânda unui credit ipotecar reprezintă decizia comercială a fiecărei bănci. Există credite ipotecare cu dobândă fixă sau credite ipotecare cu dobândă variabilă, alcătuite dintr-o parte fixă (marja băncii) și una variabilă, influențată de IRCC, ROBOR, EURIBOR, așa cum am discutat în rândurile de mai sus.
Avans credite ipotecare
Deși avansul diferă de la o bancă la alta, BNR impune o serie de reglementări. Pentru creditul ipotecar în lei, avansul minim este de 15% din valoarea împrumutată. Acesta poate ajunge, totuși, până la 30-35%, în funcție de bancă.
Condiții acordare credit ipotecar
Pentru un răspuns favorabil din partea băncilor, sunt luate în calcul veniturile beneficiarului, dar și vechimea în muncă.
Starea civilă a beneficiarul creditului nu influențează răspunsul băncii cu privire la acordarea unui credit. Cu alte cuvinte, creditul ipotecar poate fi accesat indiferent dacă un client este căsătorit sau necăsătorit.
Veniturile minime pentru solicitarea unui credit ipotecar variază în funcție de suma pe care clientul dorește să o împrumute. Practic, băncile solicită o valoare minimă a venitului lunar personal sau familial pentru a acorda un credit și pentru a se asigura că beneficiarul va putea să-l achite.
Vârsta minimă pe care solicitantul trebuie să o aibă pentru accesarea unui credit este de 18 ani. În ceea ce privește vârsta maximă, aceasta variază în funcție de instituțiile bancare, fiind de 60, 65 sau chiar 70 de ani.
Important de menționat este faptul că vârsta maximă amintită anterior se referă la vârsta pe care o va împlini solicitantul în momentul încheierii creditului. Cu alte cuvinte, dacă beneficiarul are vârsta de 45 de ani, va avea posibilitatea de a accesa un credit ipotecar cu o durată maximă de 25 de ani, în cazul în care pragul maxim de vârstă este de 70 de ani.
Oferte credite ipotecare
După cum recomandam în rândurile anterioare, ajutorul unui specialist în identificarea celei mai bune oferte de credit ipotecar poate să te ajute să economisești timp și bani. Ba mai mult, serviciile gratuite ale brokerilor KIWI Finance pot să te ajute pe parcursul întregului proces fără a avea grija unor cheltuieli neprevăzute.
În situația în care dorești să accesezi un credit ipotecar pentru a-ți construi o casă, trebuie să știi că acesta se numește credit de construcție. Specialiștii KIWI pot intermedia creditul de construcții, cu ajutorul căruia clientul își poate construi o casă atât în regie proprie, cât și prin intermediul unei firme specializate.
Un împrumut cu garanție imobiliară poate implica anumite riscuri, dar oferă, cu siguranță, nenumărate avantaje. Astfel, este important să rămâi informat și să apelezi la ajutor de specialitate. De asemenea, pentru a-ți face o idee legată de posibilitatea de a accesa un credit ipotecar, poți să utilizezi CALCULATORUL DE RATE KIWI FINANCE.
Am pregătit mai jos o listă cu ceea ce vei afla, dacă vei lua legătura cu un BROKER DE CREDITE KIWI Finance :
- condiții credit ipotecar;
- avans credit ipotecar, în funcție de moneda în care vei dori să faci împrumutul;
- proces pas cu pas pentru obținerea creditului și achiziția locuinței;
- actele necesare întocmirii dosarului;
- analiza nevoilor tale și selectarea unei oferte potrivite bugetului tău.
Brokerul de credite KIWI Finance vine în ajutorul tău în unul dintre cele mai importante momente din viață și, în mod sigur, privind una dintre cele mai importante investiții: cumpărarea unei case. Astfel, pentru a avea casa mult visată fără efort și fără prea mare bătaie de cap, îți recomandăm să apelezi la serviciile gratuite oferite de un broker de credite KIWI. Acesta nu doar că va face lumină pe parcursul procesului de creditare, dar te va sprijini în toate celelalte acțiuni pe care trebuie să le întreprinzi.
Lasă un comentariu