Creditarea locuinței cu venituri din dividende

31 octombrie 2021 | autor:

Creditul imobiliar și creditul ipotecar sunt cele mai populare forme de creditare pentru cumpărarea unei locuințe. Antreprenorii cu experiență știu cel mai bine că autonomia profesională are avantaje și dezavantaje, mai ales în relație cu instituțiile financiare și birocrația băncilor. 

Dar obținerea unui credit ipotecar nu trebuie să fie complicată, atâta timp cât este păstrat mindset-ul simplificării și apelarea la suportul experților. Și DA! Se poate obținut un credit ipotecar pe baza veniturilor din dividende, dar fiecare bancă solicită documente diferite pentru dovada încasării dividendelor. În plus, documentele nu sunt cerute întotdeauna de la început, iar tergiversările nu sunt pe placul unui antreprenor pragmatic, obișnuit cu predicția și organizarea. 

Și dacă am stabilit că poți obține finanțare prin această sursă de venit, urmează-ne să afli care este procesul cel mai rapid de la vrut la avut. 

Credit ipotecar

Eligibilitatea veniturilor din dividende

Dacă ai nevoie de un credit, este firesc să cauți cea mai bună soluție financiară, adaptată nevoilor și veniturilor proprii. Banca va evalua bonitatea pe baza propriilor criterii, pentru a-ți stabili capacitatea de rambursare.

Veniturile din dividende au un grad mai mic de predictibilitate, ceea ce va determină băncile să aplice o politică aparte solicitanților. Sunt câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere:

  1. La analiza unei cereri de creditare, băncile iau în calcul toate veniturile impozitate pe care le ai, indiferent dacă acestea provin din salarii, drepturi de autor, chirii sau dividende. 
  1. Veniturile din dividende sunt evaluate diferit de la bancă la bancă.

Sporirea gradului de eligibilitate poate fi o provocare, dar există practici ce ajută la obținerea creditului și chiar la valoarea sumei împrumutate: 

  • un mix de venituri care să cumuleze dividendele cu un salariu lunar stabil; 
  • giranții, care pot fi partenerii pe care îi ai în societatea pe acțiuni, alți acționari sau terți;
  • garanțiile imobiliare.  

Atunci când veniturile totale sau parțiale au ca sursă dividendele, obținerea unui credit se complică puțin, dar de poate ajuta borkerul de credite KIWI Finance. El va organiza și susține dosarul de creditare, îți va reprezenta interesele și va negocia condiții de finanțare cât mai avantajoase. 

Astfel că cea mai bună și eficientă abordare este colaborarea gratuită cu un broker de credite KIWI. Privește-l ca pe un partener aliniat obiectivului tău de a obține creditul ipotecar. De ce? Simplu: când tu primești creditul, brokerul primește comisionul, tot de la bancă. Prin urmare, ajutorul obținut nu presupune costuri din partea ta. 

Citește și: Ce sunt girantul si garantul: rolul lor in desfasurarea unui credit

Condiții de acordare creditului cu venituri din dividende

Ofertele de creditare de pe piața bancară românească includ și veniturile din dividende, dar finanțarea impune o serie de condiții specifice, general valabile. În linii mari, acestea sunt: 

  • Proporția de venituri din dividende: sumele încasate din dividende sunt luate în calcul într-o proporție ce poate varia de la 20 la 75%, dar există și situații când se poate ajunge la un procent maxim de 100%. 
  • Analiza documentelor financiare ale societatii: băncile solicită un istoric financiar al societății comerciale care îți plătește dividende, cel mai frecvent pe ultimii 2,3 ani. Urmăresc o constantă sau crestere de profitabilitate și o evoluție cât mai predictibilă.
  • Garanția rambursării: în cazul unei achiziții standard, ipoteca se pune pe imobilul achiziționat. Dar în cazul cumpărări unui teren, unele bănci finanțează un anumit procent de investiție și impun garanții sumplimentare, precum ipoteca pe o altă casă sau apartament aflat deja în proprietatea solicitantului. 

Atunci când o parte din veniturile obținute vin din dividende, expertiza unui broker de credite KIWI Finance este justificată pe deplin. Expertul identifică rapid cea mai eficientă abordare a băncii și deține argumentele juridice care îți sunt favorabile în negocierea condițiilor de creditare. Totodată, are instrumentele necesare pentru a media și facilita relația cu evaluatori, notari și alte instituții publice. 

Practic, brokerul KIWI gestionează, fără niciun fel de costuri suplimentare, relația dintre tine și băncă, astfel încât să primești finanțarea dorită cu minimum de efort. 

AICI poți intra în legătură cu un ⏩ BROKER CREDITE

Brokerul de credite KIWI Finance te va susține în alegerea unui credit ipotecar avantajos, fie că este cu dobândă fixă sau variabilă. Deseori, condițiile de creditare pentru varianta ipotecară sunt mult mai generoase, iar cota veniturilor din dividende, luată în calcul de bancă, mai ridicată.  

Venituri din dividende

Acte necesare pentru obținerea creditului ipotecar

La orice tip de credit, băncile iau în calcul criterii de eligibilitate similare. Acestea sunt: veniturile și tipul acestora, gradul de indatorare și durata de rambursare. 

În ceea ce privește gradul de îndatorare pe care îl ai, acesta depinde de nivelul veniturilor, de existența altor credite în derulare și de normele impuse băncilor comerciale de Banca Națională. Durata de rambursare a creditului este și acesta un criteriu care contează și poate varia în funcție de valoarea și tipul creditului (garantat sau negarantat). 

Este bine să știi că avansul pe care îl poți oferi ca solicitant al unui credit imobiliar, deși îți aduce un plus de credibilitate și sporește eligibilitatea pe care o ai ca viitor debitor, nu influențează în niciun fel valoarea totală a creditului pe care îl poți obține și nici nu depinde de valoarea proprietății imobiliare. 

Găsești AICI ⏩  CALCULATORUL DE RATE KIWI FINANCE

Toate aceste aspecte trebuie dovedite prin documentele care însoțesc cererea de creditare. Concret, atunci când veniturile provin integral sau parțial din dividende, documentele cerute de bănci au un caracter specific și pot include, pe lângă cele standard și următoarele: 

  • rezultatul consultării la Centrala Riscului de Credit, în urma acordului prealabil al societății care-ți plătește dividende; 
  • bilanțul contabil al societății la care ești acționar;
  • extrasul din Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor, din care să rezulte modul în care se împarte profitul;
  • adeverința sau adeverințele din care să rezulte sumele care îți sunt cuvenite, în calitate de acționar, din dividendele nete, realizate de firmă sau de firme.

La toate aceste documente se adaugă și unele specifice, care pot varia de la o bancă la alta. 

Rolul brokerului KIWI Finance este pe deplin justificat prin economia de timp, de efort și chiar de bani, mai ales pentru antreprenorii foarte ocupați. Acesta va ordona toate documentele necesare și le susține băncilor. 

Astfel, întocmirea dosarului de creditare, respectarea etapelor bancare și alte formalități trec complet în sarcina brokerului KIWI Finance. Mai mult, acesta îți poate oferi consultanță juridică privind actele de proprietate și, nu în ultimul rând, poate găsi cele mai rentabile forme de creditare. 

Nu este un secret pentru nimeni că procedura de creditare imobiliară poate fi anevoioasă, chiar și pentru cei care au venituri standard. Prin comparație, pentru cei cu venituri atipice, cum sunt cele din dividende, supuse fluctuațiilor, lucrurile se dovedesc și mai dificile. În aceste condiții, trecerea întregului demers pe seama expertului KIWI Finance, se va dovedi, în orice context, soluția cea mai eficientă.   

Sursa foto: Shutterstock.com

Calculator de rate KIWI Finance

Intră pe calculatorul de rate pe care ți l-am pregătit și vezi cam ce rată ai putea avea la creditul pe care ți-l dorești.

Calculează acum

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *