Banca Națională a României are instrumentele necesare pentru a menține echilibrul între cererea și oferta de creditare, ca o condiție principală a stabilității financiare și a prevenirii situațiilor care ar putea duce la dezechilibre pe piața imobiliară.
În această logică se înscriu și noile reguli de creditare. Plecând de la aceste norme actualizate ale BNR, este important să știi care sunt noile condiții de creditare și cum vor influența ele investițiile imobiliare.
Noile reguli ale BNR pentru investiții imobiliare
Banca Națională a actualizat normele privind acordarea creditelor ipotecare pentru investiții. Avansul necesar pentru împrumuturi va crește și, implicit, sumele acordate pentru investiții imobiliare vor scădea.
Această majorare a avansului necesar pentru acordarea creditelor ipotecare se referă în mod expres la investițiile imobiliare, respectiv la creditele destinate achiziției de proprietăți care nu vor fi utilizate ca locuinţă primară. Decizia BNR este una care are ca scop și o normalizare a tendințelor imobiliare din partea cererii, în contextul unei piețe imobiliare bine așezate, stabile și în curs de maturizare.
Pentru creditele pentru investiții imobiliare în lei:
- Limita de acordare credit scade la 75% din valoarea garanţiei ipotecare;
- Avansul crește de la 15% la 25%.
Pentru creditele pentru investiții imobiliare în euro:
- Limita de acordare credit scade la 65% din valoarea garanţiei ipotecare;
- Avansul crește la 35%.
Pentru creditele pentru investiții imobiliare în altă valută:
- Limita de acordare credit scade la 50% din valoarea garanţiei ipotecare:
- Avansul crește la 50%.
Totodată prin aceste măsuri BNR îndeamnă instituțiile financiare la prudență în ceea ce privește creditele ipotecare, în sensul reevaluării gradului de îndatorare al debitorilor. În prezent gradul mediu de îndatorare al celor care au în derulare contracte de credit imobiliar este de circa 30%, iar BNR a lăsat la latitudinea băncilor comerciale să stabilească, prin norme proprii de creditare, nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile, disponibile pe perioada de derulare a creditului.
Noile dispoziții vor intra în vigoare din ianuarie 2022, dar băncile au început să reevalueze condițiile de creditare.
Investițiile imobiliare au fost mereu una dintre cele mai sigure și eficiente modalități care au adus profit și sunt preferate mai ales de românii care lucrează în străinătate. Aceștia pot acoperii sumele solicitate ca avans și sunt eligibili pentru credite ipotecare de investiție.
În prezent peste 70.000 de români au credite active pentru proprietăți care nu sunt locuințe principale.
Cei care aleg soluția rentabilă și sigură a investițiilor imobiliare accesând un împrumut ipotecar, au la îndemână soluția de a apela la consultanța gratuită pe care o oferă un broker de credite KIWI Finance. Brokerul KIWI este cel mai bun partener, fiind aliniat obiectivului de obținere a creditului ipotecar.
AICI poți intra în legătură cu un ⏩ BROKER CREDITE KIWI
Cum va evolua piața investițiilor imobiliare
La fel ca în orice altă piață liberă, în cea imobiliară prețurile sunt influențate direct de raportul dintre cerere și ofertă. Avansul stabilit la o valoare de 15% și dobânzile bune la creditele ipotecare pentru persoane fizice au dus la o creștere a cererii de locuințe noi. Acest fapt a antrenat, în mod firesc, o mărire a prețului pe metrul pătrat construit, cu atât mai mult cu cât necesarul de locuințe a fost, pe parcursul ultimilor ani, mai mare decât capacitatea dezvoltatorilor imobiliari de a satisface cererea.
Creșterea prețurilor a fost lină, echilibrată și a ținut pasul cu ritmul de creștere a veniturilor. Dovada este faptul că România are cel mai atractiv indicator de accesibilitate din Europa – respectiv 1,8 – 2%. Acest indice este reprezentat de raportul dintre prețul mediu pe metru pătrat construit și venitul mediu. Un indice echilibrat are o valoare procentuală cât mai mică.
Modificarea normelor de creditare pentru investiții, respectiv creșterea avansului la 25% va genera, conform predicțiilor analiștilor o echilibrare a pieței imobiliare. Tendința generală va fi aceea de așteptate, de tatonare între cerere și ofertă, dar este puțin probabil să genereze scăderea prețurilor pe metrul pătrat construit la locuințe.
Este însă posibil, mai ales ca urmare a faptului că cererea de locuințe noi este peste nivelul ofertei, ca tranzacțiile din segmentul locuințelor vechi să crească, ca efect al majorării costurilor materialelor de construcție reflectat în principal în valoarea locuințelor noi.
Efectele depind, însă, de mai multe variabile, iar un rol important vor avea instituțiile financiare și disponibilitatea acestora de a satisface nevoia de creditare a persoanelor fizice care sunt interesate de segmentul investițiilor imobiliare ca metodă de obținere a unor surse suplimentare de venit. Referindu-ne doar la micii investitori imobiliari trebuie luată în considerare și disciplina financiară pe care aceștia au dovedit-o, precum și capacitatea lor de gestiona riguros bugetul familiei și de a realiza un echilibru optim între onorarea creditelor și nevoile personale.
Expertiza unui broker de credite KIWI Finance poate face diferența în planificare și în controlul cheltuielilor, acesta oferind consultanță și recomandări financiare personalizate. Totodată, brokerii KIWI au instrumentele necesare pentru a media și facilita relația cu evaluatorii, notarii și alte instituții publice, ceea ce ia povara birocratică din grija ta.
Brokerul KIWI Finance, fără niciun fel de costuri, mediază eficient relația cu banca, astfel încât să poți primi finanțarea dorită cu un efort minim.
Vezi categoria noastră 👉 GHID DE CREDITARE
Oferta de creditare a băncilor
Creditele ipotecare reprezintă principalul motor al pieței imobiliare.
În consecință, condițiile de creditare ale instituțiilor financiare sunt centrate pe criteriile de eligibilitate. Băncile comerciale au condiții similare și analizează o serie de criterii, printre care veniturile și tipul acestora, gradul de indatorare și durata de rambursare. Totuși, nu trebuie neglijat faptul că băncile pot adăuga condiții specifice, ce pot fi explicate și gestionate de brokerul KIWI Finance.
În ceea ce privește gradul de îndatorare, acesta depinde de nivelul veniturilor, de existența altor credite în derulare și de normele impuse de Banca Națională. Durata de rambursare a creditului ipotecar este și acesta un criteriu care contează, iar el poate varia în funcție de valoarea și tipul creditului. Este de menționat că soluția de creditare prin ipotecă permite împrumuturi mai mari decât alte produse financiar-bancare de împrumut.
Avansul pe care îl poți oferi nu influențează în niciun fel valoarea totală a creditului pe care îl poți obține și nici nu depinde de valoarea proprietății imobiliare. Prin urmare, majorarea avansului, în cazul achiziției locuințelor care nu sunt destinate locuirii permanente nu va avea un impact asupra condițiilor de creditare.
O investiție imobiliară implică multă teorie financiar-bancară, terminologii și procese birocratice. În practică, brokerul de credite KIWI se ocupă de toate aceste demersuri, în mod gratuit. Rolul brokerului KIWI Finance este pe deplin justificat, pentru că te ajută să faci economie de timp, efort și bani. Brokerul KIWI va ordona toate documentele necesare și le va susține.
Astfel, întocmirea dosarului de creditare, respectarea etapelor bancare și alte formalități trec complet în sarcina brokerului KIWI Finance. Mai mult, acesta îți poate oferi consultanță juridică privind actele de proprietate și, nu în ultimul rând, poate găsi cele mai rentabile forme de creditare, în funcție de valoarea imobilului dorit, a veniturilor tale și a celorlalte credite pe care le ai.
Găsești AICI 👉 CALCULATORUL DE RATE KIWI FINANCE
Modificarea condițiilor de creditare în ceea ce privește nivelul procentual al avansului pentru credite imobiliare de investiții în lei, de la 15 la 25%, trebuie privit de investitori ca fiind o oportunitate, mai ales când poți avea alături un broker KIWI cu expertiză, care te poate ajuta să faci alegeri corecte și perfect adaptate nevoilor tale.
Sursa foto: Shutterstock.com
Lasă un comentariu