Ce sunt locuințele verzi. Cum obții un credit verde pentru casă

27 ianuarie 2022 | autor:

Te gândești la o modalitate sustenabilă și prietenoasă cu mediul de a trăi în propria casă? Programul „Casa Verde” reprezintă oportunitatea românilor de a face pasul către noi tehnologii, iar așa numitele credite verzi vin cu o serie de avantaje financiare.  

Ce este programul „Casa verde”

Ministerul Mediului și Pădurilor a lansat, prin Administrația Fondului pentru Mediu, programul „Casa Verde”. Scopul acestui program este de a îmbunătăți „calitatea aerului, apei şi solului, prin reducerea gradului de poluare, cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.” 

Acest program presupune montarea unor panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor. Un instalator specializat acestui tip de lucrare se ocupă de montare. Acesta este ales de tine, după consultarea listei de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

 Citește și ⏩ Ce trebuie sa stii despre schimbarea instalatiei sanitare

Beneficiarii pot fi atât persoanele fizice, cât și juridice. Programul se desfășoară astfel: beneficiarii trebuie să suporte o parte din cofinanțare, de minim 2.000 de lei, restul sumei fiind acoperită de către program. Se poate depune un singur dosar per solicitant, într-o sesiune de finanțare.

Finanțare panouri fotovoltaice 

Finanțarea programului „Casa Verde” provine din Fondurile pentru Mediu, alături de Programul Operațional Regional (POR), fiind fonduri europene structurale și de investiții. Finanțarea se acordă într-un procent de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita a 20.000 de lei. Cheltuielile eligibile se referă la materialele necesare imobilului, manoperă și serviciile de proiectare.

Desfășurarea unei sesiuni se organizează pe următoarele etape:

  • publicarea informațiilor necesare aplicării pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu
  • validarea instalatorilor și listarea acestora pe site
  • înscrierea solicitanților, urmată de aprobarea celor eligibili
  • obținerea avizelor tehnice de racordare și încheierea contractelor
  • implementarea proiectelor
  • decontarea și plata instalatorilor
  • monitorizarea proiectelor beneficiarilor finali

Înscriere program „Casa verde”

Pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu vei găsi cererile care trebuie completate și trimise. Acolo poți găsi fondurile totale din fiecare regiune a țării, cât și detalii despre tot procesul de instalare, odată ce este aprobat proiectului tău.

Cea mai recentă data de începere a înscrierilor a fost 20 decembrie 2021 și se încheie la epuizarea bugetului total alocat. Acest apel este rezervat persoanelor fizice. Bugetul este de 280 milioane de lei. Actele necesare pentru programul „Casa verde” sunt:

  • cerere de finanțare nerambursabilă;
  • declarație pe proprie răspundere a solicitantului;
  • cartea de identitate a solicitantului;
  • extras de carte funciară în care să se dovedească dreptul de proprietate al solicitantului pentru imobilul pentru care își dorește construcția;
  • certificat de atestare fiscală;
  • extras de cont bancar.

Motive respingere dosar frecvent întâlnite

  • Lipsa unor documente obligatorii;
  • Documente care nu sunt depuse în original sau conform cu originalul;
  • Certificate de atestare expirate;
  • Nu sunt documente doveditoare experiența în montarea și întreținerea sistemelor de panouri fotovoltaice (pentru instalatori).

Creditul verde pentru obținere finanțare

Acest credit este special pentru achiziţionarea de imobile cu eficienţă energetică. Asta înseamnă că dacă vrei să trăiești mai eco-friendly, poți aplica principiile în noua ta locuință.

Programul presupune acordarea unei sume pentru un imobil ce respectă particularitățile unei locuințe verzi. De exemplu, materialele folosite sunt reciclabile, mult mai durabile și realizate inteligent. 

Un avantaj al acestei unelte este că dobânzile sunt, de obicei, mai scăzute față de creditele imobiliare obișnuite. Pe lângă aspectul financiar, locuințele eco-friendly contribuie la un viitor mai sustenabil. Avantajele acestui tip de locuință se referă la minimizarea cheltuielilor de întreținere, dar și la o mai bună funcționare a sistemului de încălzire a locuinței.

Este bine de știut că poți aplica pentru un credit verde și pentru achiziționarea altor bunuri considerate prietenoase cu mediul. Ca de exemplu, panouri solare sau o mașină electrică. 

Ce trebuie să iau în considerare când cauți o casă?

  • locația – în funcție de preferințe, însă este recomandat ca locuința să se afle într-o zonă dotată cuî toate serviciile necesare;
  • caracteristici – număr camere, zonă;
  • preț minim/maxim;
  • detalii avans.

După ce sunt stabilite aceste detalii de bază, poți începe căutarea unui loc potrivit și a resurselor financiare care să te susțină să faci mutarea. 

Pentru acordarea unui credit verde, poți recurge la serviciile băncilor sau la un broker de credite. Poți lua în considerare varianta care te avantajează cel mai tare, în funcție de cât timp ai la dispoziție pentru research și cât de confortabil de simți să te ocupi de toate demersurile birocratice. Ai mereu opțiunea să externalizezi procesul de obținere finanțare, fără niciun cost, către un broker de credite KIWI Finance. 

Cum te poate ajuta un broker de credite KIWI Finance

Primii paşi spre noua casă verde pot fi făcuţi online, prin simularea unui credit cu ajutorul calculatorului de rate şi prin solicitarea unei consultanţe gratuite din partea unui expert în creditare. 

Cum te poate ajuta un broker de credite

Din fericire, există modalități prin care poți avea acces la fondurile pentru dorințele tale și următorul parteneriat îți va aduce cu siguranță casa dorită.

Să zicem că ai o familie, iar în urma evenimentelor din ultimii ani îți dorești să schimbi stilul de viață și mediul în care locuiești. Ce e de făcut?

  1. Research – începi să faci research pentru locuințe. Intri pe Storia, site-ul de imobiliare cu o largă selecție de anunțuri și, pentru a fi sigur că pornești pe drumul cel bun, cauți locuințe care pot fi clasificate ca fiind „verzi” (adică proprietăți relativ noi, certificate energetic A sau B superior). Trebuie să ai în vedere și poziția, adică să fie cât mai aproape de oraș.
  2. Calcul – având în vedere prețul locuinței, fondul pentru subvenții din regiunea ta și minimul cu care trebuie să contribui în suma finală, îți poți calcula rata dobânzii.

AICI GĂSEȘTI CALCULATORUL DE RATE KIWI FINANCE

  1. Suport gratuit – Completezi formularul de contact pentru alocarea un broker KIWI Finance dedicat, care va fi alături de tine pe toată perioada finanțării. Este important să ai un sprijin specializat în acest domeniu, care să fie mai mult decât un broker, ci un partener 24/7. Mai mult de atât, serviciile unui broker KIWI sunt 100% GRATUITE, ceea ce înseamnă că nu va trebui să-ți faci griji decât pentru obținerea creditul în sine, proces de care se ocupă chiar el. 

Ce este un broker și cum mă poate ajuta?

Cel mai simplu mod de a defini un broker este prin termenul de partener. Asta înseamnă că, în procesul de obținere a unui credit ipotecar, acesta va fi omul de legătură dintre tine și bancă. Deciziile și dorințele îți vor fi îndeplinite, în timp ce brokerul se va ocupa de partea în care actele pun în mișcare creditul.

Colaborând cu cele mai de încredere bănci, acesta te poate ajuta și cu obținerea unui credit de construcții pentru o casă așa cum vrei tu sau alt produs financiar, în funcție de nevoi.

Ce avantaje am în urma colaborării cu un broker de credite KIWI?

  • economisești timp și bani, deoarece primești toate detaliile de care ai nevoie, plus suportul constant al unui profesionist;
  • primești consultanță personalizată, astfel că scapi de îndoielile și fricile cauzate de birocrație și lipsa de informații;
  • brokerul este cel care se va ocupa de dosarul tău de credit, de la organizarea și depunerea acestuia, până la stadiul în care se află proiectul;
  • vei avea o relație strânsă cu brokerul tău și vei putea trece mai ușor prin stresul obținerii unui credit ipotecar prin intermediul unui bănci.

Unde pot găsi un broker de credite Kiwi? Chiar AICI BROKER KIWI

Alegerea unei noi locuințe necesită implicare și acces non-stop la informații complexe. Acum poți profita de ajutorul unui specialist în domeniu, care te va sprijini pe toată durata procesului de creditare, de la depunere dosar până la semnare.

Calculator de rate KIWI Finance

Intră pe calculatorul de rate pe care ți l-am pregătit și vezi cam ce rată ai putea avea la creditul pe care ți-l dorești.

Calculează acum

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *