Dorința achiziționării unei locuințe nu se potrivește întotdeauna cu veniturile celor care vor să devină proprietari. Ceea ce ar putea însemna un motiv de descurajare se poate transforma în ocazia de a accesa un credit de achiziție, cu o singură condiție: garantarea acestuia de o persoană cu rolul de girant. Un broker de credit te va ghida în procesul de obținere și derulare a creditului, de la strângerea, completarea și depunerea actelor necesare pentru întocmirea dosarului și până la susținerea acestuia în procesul de aprobare. Mai jos, detaliem particularitățile fiecăruia dintre cele două tipuri de raporturi cu banca, precum și motivele pentru care merită să apelezi la un broker de credite.
Vezi 👉 AICI DE CE SA FOLOSESC UN BROKER
Ce prevede legislația europeană
Care sunt drepturile și obligațiile girantului
Care sunt drepturile și obligațiile garantului
Ce prevede legislația europeană
Când vine vorba despre siguranța pe care o ai în legătură cu a contracta un credit, ai nevoie de susținerea unui broker de credite cu experiență, în fața aspectelor juridice și logistice pe care banca le aduce în discuție. Mai mult, legislația europeană vine și ea în sprijinul celor interesați de achiziția unei locuințe. În baza normelor stabilite de UE, creditorul sau intermediarul de credit are obligația de a acorda acorde cel puțin șapte zile pentru analiza ofertei.
Această durată poate varia, în funcție de legislația fiecărei țări în parte. Mai mult, înaintarea unei oferte trebuie însoțită de prezentarea fișei europene de informații standardizate (FEIS). Acest document conține informații precum valoarea împrumutului, durata acestuia, tipul dobânzii, suma totală ce trebuie rambursată, dobânda anuală efectivă, precum și numărul, frecvența și valoarea plăților.
Află AICI ce informații gsesti intr-un ➤ GHID DE CREDITARE
Care sunt drepturile și obligațiile girantului
În cazul în care îți asumi responsabilitatea pentru achitarea ratelor de rambursare ale unui credit contractat de terț, o poți face din calitatea de persoană fizică sau juridică. Vei semna, astfel, un contract de fidejusiune cu banca, dar și cu debitorul care nu mai poate restitui împrumutul. Acordul de girare se încheie în scris, iar girantul semnează personal sau prin intermediul unui reprezentant legal. Calitatea de girant implică atât riscuri, cât și mijloace legale, prin care acesta se poate pune la adăpost de eventuale consecințe nefaste. Printre drepturile girantului, se numără:
- posibilitatea de a folosi clauze speciale, care, în cazul în care girantul nu a semnat personal contractul de credit sau în care actul este nul, pot scuti persoana fizică, respectiv pe cea juridică, de achitarea ratelor;
- eliberarea de obligații, odată ce suma împrumutată a fost înapoiată integral;
- dreptul girantului de a solicita contravaloarea datoriei plătite, de la debitor, prin procedeul executării silite.
Obligațiile girantului includ:
- onorarea obligațiilor financiare ale contractului, în cazul în care debitorul se găsește în imposibilitate de plată;
- asumarea calculării gradului maxim de îndatorare, în funcție de rata lunară pentru care a girat, în cazul contractării unui credit în nume propriu.
Cu soluții personalizate de finanțare și cu sprijin în susținerea dosarului de credit ipotecar în fața băncii, viitorii proprietari de locuințe pot conta pe creditul Kiwi Finance, cu un portofoliu de peste 15 credite ipotecare. Mai mult, serviciile oferite persoanelor fizice sunt gratuite.
Vezi categoria noastră de ▶ CALCULATOR DE RATE
Care sunt drepturile și obligațiile garantului
În calitatea sa de debitor principal, garantul își asumă obligația, în fața băncii de la care o altă persoană fizică a contractat un credit, să execute 80% din datorie, plus dobânda aferentă, în cazul în care creditul nu este restituit. Relația dintre garant, debitor (titularul de credit) și creditor (bancă) va fi pusă la punct tot printr-un contract de fidejusiune. Sumele care se vor regăsi în acest act pot fi sub formă de capital, dobândă, dobândă penalizatoare, comisioane, daune-interese, taxe sau cheltuieli. Garantul are dreptul să recupereze sumele pentru care a plătit, de la persoana pentru care a garantat.
În virtutea beneficiului de discuțiune, prevăzut de art. 1662 și 1663 din Codul Civil, garantul poate solicita creditorului ca urmărirea să se facă mai întâi asupra bunurilor debitorului principal;
în situația în care există mai mulți garanți, acela dintre ei care a achitat datoria le poate solicita celorlalți să suporte plata unor părți din suma datorată.
Obligațiile garantului includ:
- îndeplinirea obligației ce face obiectul contractului, prin garantarea cu bunurile prezente și viitoare;
- plata, către bancă, a unei dobânzi, la rata specificată în contractul de finanțare, pentru plata restantă a tuturor sumelor datorate.
Informațiile de mai sus te vor ajuta să discerni mai clar oportunitatea de a gira o persoană cunoscută, în momentul contractării unui credit. Totodată, poți afla ce obligații și ce drepturi implică asumarea calității de garant.
Lasă un comentariu