La fel ca mulți oameni care au nevoie de un împrumut, probabil că și tu ai fost în situația în care ofertele de credite ale băncilor te-au pus în dificultate, iar diverșii termeni folosiți de instituții te-au adus în situația în care să nu-ți mai dorești creditul. Totuși, nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că majoritatea acestor termeni sunt destul de simplu de explicat, iar odată ce ai înțeles ce presupun, îți va fi mult mai ușor să tragi concluziile potrivite. Un exemplu bun de credit, care creează foarte multă confuzie în rândul celor mai multe persoane, este cel cu depozit colateral, așa că, în cele ce urmează, vom vorbi mai multe despre acesta.
Depozitul colateral nu este altceva decât un instrument folosit, de regulă, pentru acordarea unui credit bancar, în cazul unei persoane fizice, sau pentru obținerea unor scrisori de garanție, în cazul unei persoane juridice.
Mai exact, depozitul colateral este o garanție, sub forma unei sume de bani, pe care o oferi băncii atunci când iei un împrumut, astfel încât instituția să aibă certitudinea că este acoperită în cazul în care nu îți mai poți plăti ratele.
În continuare, îți vom vorbi despre cum funcționează creditul cu depozit colateral, ce categorii de credit de pe piață au această opțiune și în ce mod o astfel de soluție de creditare se poate dovedi avantajoasă pentru tine:
Principalele tipuri de depozite colaterale
Deși creditele cu depozit colateral se pot împărți în mai multe categorii, cel mai important mod de clasificare este legat de tipul de persoană care contractează creditul. Iată care sunt:
Depozit colateral pentru persoane fizice
Cu toate că există mai multe tipuri de credite destinate persoanelor fizice, pentru care se percepe un depozit colateral, în țara noastră, cele mai populare sunt creditele ipotecare.
Dacă ai nevoie de un credit pentru a-ți cumpăra o locuință sau, de ce nu, pentru a construi una, poate fi nevoie să depui și un depozit colateral. Pe lângă verificările tipice făcute de bancă, menite să confirme că ai toate resursele necesare pentru a achita ratele lunare, în cazul acestui tip de finanțare, instituția va solicita și o garanție, sub forma unui depozit colateral.
Suma pe care trebuie să o oferi ca garanție are valoarea egală cu primele trei rate de dobândă, iar aceasta va fi păstrată de către bancă până la momentul în care îți vei achita ultima rată de credit. Practic, banca îți va păstra acești bani în siguranță, până când termini plata împrumutului, după care îi vei primi înapoi.
Mai mult, pe perioada în care depozitul colateral este stocat, banca poate oferi dobândă pentru suma de bani folosită ca depozit colateral, așa că, la încheierea perioadei de creditare, poți fi fericitul posesor al unei sume mai mari de bani decât cea pe care ai depus-o prima dată.
De aceea, pentru a te asigura că ai acces la cele mai avantajoase condiții legate de depozitul colateral și, mai mult, pentru a descoperi rapid cele mai bune opțiuni de credit de pe piață, este recomandat să apelezi la ajutorul unui broker de credite, care îți poate garanta accesul la cele mai eficiente soluții. Cu ajutor din partea unui profesionist, vei avea acces la o gamă mult mai largă de opțiuni, vei scăpa de grija întocmirii dosarului de credit și, cel mai important, nu vei mai pierde timp căutând oferte de unul singur.
AICI poți intra în legătură cu un ⏩BROKER CREDITE
Depozit colateral pentru persoane juridice
Și în cazul persoanelor juridice, depozitul colateral este util pentru contractarea anumitor categorii de credite, însă, de cele mai multe ori, această garanție este necesară pentru obținerea unei scrisori de garanție bancară. În acest caz, la fel ca în precedentul, solicitantul va trebui să ofere băncii o sumă de bani, ca garanție, iar în urma acestei proceduri, va primi o scrisoare de garanție, adică un document care atestă că solicitantul este apt de a onora anumite plăți.
În funcție de nevoile beneficiarului, scrisoarea de garantare poate fi: de participare la licitație, de bună plată, de confort, de bună execuție, de restituire a avansului sau, după caz, poate fi vorba de alte tipuri de garanții.
Citește și: ⏩Ce este DAE: Cum se calculeaza, ce rol are si ce include
Principalele beneficii ale depozitului colateral
Cu toate că pare greu de crezut că un credit pentru care trebuie să depui o sumă de bani înainte de a-l încasa este avantajos, obținerea unui împrumut prin această metodă poate prezenta o serie de beneficii importante. Iată care sunt acestea:
O șansă mai mare de aprobare a dosarului de credit
De multe ori, condițiile impuse de bănci, precum nevoia de a avea un anumit venit pentru a te califica, pot fi prea drastice pentru a permite contractarea unor credite din portofoliul lor. În aceste condiții, creditele cu depozit colateral pot reprezenta un avantaj, în special atunci când îți dorești să împrumuți o importantă sumă de bani, însă salariul tău nu este printre cele mai mari, întrucât condițiile de acordare pot fi mai blânde, având în vedere că banca are deja la dispoziție o garanție, pe care o poate utiliza în caz de neplată.
Totuși, chiar și pentru un credit cu depozit colateral, este indicat să calculezi, dinainte, ce rate lunare vei avea pentru suma pe care urmează să o împrumuți, astfel încât să te asiguri că le poți onora.
Găsești AICI ⏩CALCULATORUL DE RATE KIWI FINANCE
Banii pot fi primiți mai repede
Pentru acordarea unui credit, banca va face o serie de verificări ale solicitantului, pentru a se asigura că este bun platnic și că are posibilitatea de a-și achita ratele lunare, până la data scadentă. Chiar și pentru o persoană care îndeplinește toate condițiile de acordare a creditului, aceste verificări se vor traduce printr-un timp de așteptare mai mare, între perioada de depunere a dosarului de credit și cea de încasare a banilor.
Cu toate că, și pentru acordarea unui credit cu depozit colateral sunt necesare anumite verificări, în acest caz, timpul de acordare a împrumutului propriu-zis este mult mai mic, întrucât banca are deja o garanție din partea beneficiarului.
Exemplu de percepere a depozitului colateral pentru creditele ipotecare
Pentru a înțelege mai bine conceptul de depozit colateral, cum se calculează și ce sumă ar trebui să oferi ca garanție băncii în cazul contractării unui credit, în cele ce urmează, îți propunem un exemplu:
Să presupunem că o persoană își dorește să contracteze un credit cu depozit colateral, în valoare de 60.000 de euro, pentru construirea unei case, cu o rată a dobânzii de 5%.
Pentru calculul depozitului colateral, adică al garanției reprezentate de primele trei rate de dobândă, banca va stabili această valoare, folosind următorul coeficient de calcul: valoarea creditului acordat x rata dobânzii x 3/12. În cazul nostru, calculul va fi: 60.000 x 5% x 3/12, ceea ce înseamnă un depozit colateral de 750 de euro.
Calculul depozitului colateral se efectuează la fiecare 3 luni, în funcție de soldul creditului și de rata dobânzii. Astfel, valoarea depozitului colateral se poate reduce, pe măsura achitării creditului.
Cu toate că depozitul colateral este, de regulă, o plasă de siguranță pentru bănci, un astfel de credit poate reprezenta un avantaj chiar și pentru tine, în cazul în care ai anumite nevoi specifice de creditare. Iar dacă tot vorbim de nevoi financiare și de cum le satisfaci în cel mai eficient mod cu putință, putem vorbi și despre brokerii Kiwi Finance, care au nivelul de profesionalism necesar pentru a găsi acele soluții de care ai nevoie. Apelează cu încredere la unul dintre brokerii noștri și bucură-te de cele mai bune opțiuni de creditare.
Lasă un comentariu